Kako oprati pleteni šal

15-04-2021

Puloverji za ročno pranje in druge pletenine so lahko zelo enostavni, vendar to še ne pomeni, da veste, kako to storiti. Tukaj je priročnik Elizabeth Bagwell, ki vam bo pomagala skrbno očistiti svileni šal. Ljubitelji šal v podjetju Scarvets Net se bodo naučili, kako varno očistiti svoje najljubše ročno izdelano oblačilo z izbrano prejo, ki je enostavna za čiščenje in sušenje ter oprati občutljiva volnena vlakna. 

    

Najprej morate najti vzorec in lahko sledite različnim navodilom, odvisno od vrste rute, ki jo želite plesti. Lahko pletate šal, če pa želite preiti na bolj poglobljen projekt, se morate naučiti brati vzorec.

    

Ni tako enostavno kot metati flanelo srajco v pralni stroj, a nekaj dobrih minut - porabljene minute lahko šal oživijo in v njem lahko vedno uživate. S temi nasveti za pranje pletenin lahko svoje ročno izdelane puloverje, rute in odeje osvežite in pripravite na novo življenje. Ne glede na to, ali iščete nasvete, kako si umijte roko - pletenje odeje, ne da bi ga priklopili, ali način, kako pulover ne bo izgubil oblike - umijte se, ta nasvet vam bo pomagal ohraniti pletenine v top formi. 

    

Tu je nekaj, vendar po lastni presoji - po pranju in izpiranju lahko posodo napolnite in dodate malo več vode ali celo malo več kisa (tukaj je še nekaj). Volnene rute lahko preprečite, da bi vas srbeli ročno - operite jih in v vodo pomivalnega stroja dodajte žličko ali dve belega destiliranega kisa. 

    

Šal iz kašmirja zavrtite v vodi, preden ga stisnete skupaj, tako da znoj lahko prodre v tkanino. Ko je detergent vgrajen v vodo, ga obrišite in pokažite iz kašmirjeve odeje ali šala. 

    

Neposredno tiskanje lahko poškoduje tkanino, ne glede na to, ali gre za volno ali pleteni šal, in v tem primeru lahko le spet pletite v preprostejšo prejo in naredite, da bo vzorec videti kot podrobnost šal. V prihodnosti sem preizkusila podvezico - samo z obrobo za več vrstic šal in lažje bi vso stvar pletala v šive, ki nimajo težav z zavijanjem, na primer izmenično pletenje in vijolične šive s šivi. Najraje uporabljam črtasto brisačo za plažo kot šal, da se robovi prilagodijo črtam mojih šalov. 

    

Pralne rute se bolje držijo, če jih operete ročno, preden jih položite v pralni stroj. Hladna voda je pri pranju volnenih izdelkov, opranih z detergenti, namenjenimi za uporabo z volno, boljša od vroče vode, še posebej, če je detergent namenjen uporabi z volno. 

    

Pleteno rokavico ali šal nežno položite v mlačno vodo, pomešano z majhno količino šampona ali balzama. Kvačkanje ali kvačkanje nežno premešajte v milnici, vendar ga nikoli ne drgnite ali iztisnite. 

    

Ko ste pripravljeni na umivanje rok - nekaj pletite, ugotovite, pri kateri temperaturi lahko volno operete, naj jo perete ročno ali v pralnem stroju. Mehko volno, na primer kašmir ali jagnječjo volno, lahko v strojnem ciklu hrubimo, zato upoštevajte to volno, ko se odločite, ali jo boste prali ročno ali strojno. 

    

Uporaba posebnega volnenega perila je odličen način, da zagotovite, da se vaša dragocena roka - pletenine - ne počutijo, skrčijo ali izgledajo umazano. Čeprav je pranje res hitro in enostavno, lahko pred pranjem tudi svilnato krpo podrgnete ali stisnete v pralni stroj. 

    

Po kratkem vrtljaju takoj odstranite kašmirski šal iz stroja in ga postavite v sušilni stroj (uporablja se za pranje občutljivih delov). Oblačilo namočite in operite v hladni vodi, uporabite zelo majhno količino nežnega detergenta in nikoli ne sušite v sušilnem stroju. Operite in namočite oblačilo s hladno vodo in ga za 8 - 10 minut postavite v sušilni stroj. 

    

To pomaga podaljšati življenjsko dobo kašmirjevega šala, saj lahko z vzdrževanjem čistosti postane manj privlačen za molje. Šal postavite v sušilni stroj za 10-15 minut, da se obrobje ne ujame. 

    

Odvijte volneno obleko in uporabite blag, nežen detergent ter jo pred vstavljanjem v pralni stroj spremenite v pralno vrečko. Izklopite del merino volne, ga zaščitite in po vklopu in izklopu položite v vrečko za krpe. Uporabite zmerno - do blago - vendar ne premočno sredstvo za odvračanje, kot je L'Oreal, ali blag in nežen detergent. Volnena oblačila za 10-15 minut obrnite iz sušilnika, preden jih položite v vrečko za pranje. 


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti